Achtergrond


Waarom een weblog over de historie van de tuindersfamilie Vlaskamp?

Vier jaar geleden wist vrijwel niemand van het bestaan van tuinarchitect Gerrit Vlaskamp. Een paar insiders wisten, dat hij de Wilhelminaparken in Grou en Sneek had ontworpen en het oudste deel van het Westerpark in Leeuwarden.

Toen uit de nagelaten administratie van boomkwekerij Bosgra uit Burgum bleek, dat hij 350 tuinen en parken in Noord-Nederland had ontworpen, vond ik het mijn taak de naam van Gerrit Vlaskamp aan de vergetelheid te ontrukken, temeer omdat Gerrit een overoudoom van mijn man Ids Westra is. Zijn overgrootmoeder Jitske was een zuster van Gerrit.

Ik heb contact gezocht met diverse instanties en zo is het uitgegroeid tot een Vlaskampproject. Het project bestaat uit een onderzoek naar nog bestaande tuinen door het Fries Landschapsbeheer, een documentaire door Sietske Visser van AV-Unlimited, een expositie over de vergeten tuinen van Gerrit Vlaskamp, die in 2014 in het Fries Museum wordt gehouden en twee boeken: een familiekroniek en een boek bij de expositie.

De expositie moet een hoogtepunt worden, waarin alle onderdelen samen komen. In de aanloop er naar toe zal ik proberen u op de hoogte te houden van alle ontwikkelingen.

2 opmerkingen:

 1. Hallo Aly,

  Ik volg op afstand je zoektocht met interesse.
  Knap hoe je dit onderwerp weet uit te diepen en bekend te maken.

  Ik ben zelf in opdracht van Historia Doccumensis bezig met een zoektocht in de binnenstad van Dokkum (bouwhistorie en bouwstijlen) en kwam aan de Legeweg de naam Lambertus Vlaskamp tegen. Wellicht dat je dat al wist, maar hij had het pand Legeweg 32 tussen 1830 en 1850 in eigendom. Hij vertrok in 1847 naar Rinsumageest:

  1833 458 LAMBERTUS VLASKAMP, tuinier Dokkum.
  dj1850 verkoop.

  Succes met het boek en de voorbereiding van de tentoonstelling.

  Groetnis,

  Siebe van Seijen
  Dokkum

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Beste Aly,

  Is Lambertus Gerrit Vlaskamp (geb Dokkum 04-03-1898), 26-11-1925 te Boskoop gehuwd met Josina Bijland (geb Boskoop 27-08-1901), in Harlingen hotelhouder, wonend op Noorderhaven 88 (mijn laatste bekende gegevens zijn van de Gezinskaarten Harlingen 1936), familie van Gerrit Vlaskamp? Collega Albert Hoekstra van Gemeentearchief Roosendaal a.hoekstra@roosendaal.nl wil weten wat er van Lambertus Gerrit Vlaskamp geworden is.

  Mei freonlike groetnis,
  Jeanine Otten
  beheerder oude stadsarchief Harlingen
  Hannemahuis

  BeantwoordenVerwijderen