zaterdag 27 juli 2013

Selmien

Zonder geluk vaart niemand wel.
Tijdens de onthulling van het naambord van de Gerrit Vlaskampstege in Stiens, maakte ik kennis met de heer P.K.( Pieter Klaas) van Boven uit Den Haag, een familielid van de familie Iest, die de dokterstuin in Stiens heeft aangelegd. De Iesten hadden ook familie in Selmien bij Drachten, ook Kalsbeek en Taekema waren familie, ze lieten bij hun huizen en boerderijen allemaal een Vlaskamptuin aanleggen. Meneer Van Boven is in het bezit van het familiealbum en hij schonk me vrijdag deze fraaie foto van de prieel op de heuvel in de tuin die zijn overgrootvader Klaas Kalsbeek Iest in 1863 heeft aanleggen bij zijn Zwitserse huis. De man op de foto is zijn grootvader.
Het was een bijzonder huis: de overgrootvader van meneer Van Boven was welgesteld, hij heeft veel gereisd. Hij zag in Oostenrijk en Zwitserland de fraaie chalets en liet zo'n chalet bouwen in Selmien. Het is helaas afgebrand.
Het bijzondere is dat Jonkheer Pieter Benjamin Vegelin van Claerbergen in hetzelfde jaar in Joure een vrijwel identiek huis heeft laten bouwen : Ter Huivra.

Dit is het chalet, een foto uit 'Fan Fryske Groun'.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten